This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

my basket

No more products available for purchase

Your Cart is Empty

Stilul Business Casual pentru bărbați: cum arată ținutele stylish ale businessman-ului modern?

Am revenit alături de Andi Moisescu, Brand Ambassador Tudor Tailor, și de Adrian Belbe, Fashion Advisor, într-un nou episod din seria Coduri Vestimentare în care vom discuta ce înseamnă dress code-ul Business Casual. Dacă în episodul trecut am discutat despre look-ul specific ținutelor de ceremonie, continuăm cu o discuție despre ținutele business formal și cele business casual pentru bărbați.

 

Probabil ți-a fost dor să îmbraci o ținută business croită pe măsură, în care te simți tu însuți și să fii #backtobusiness mai fresh ca niciodată. Acest episod vine ca răspuns pregătirilor de a ne reîntoarce la birou și de a ne relaxa după program, într-o ținută business casual. 

Alături de Andi Moisescu, arătăm pas cu pas cum să adaptezi ținuta business casual pentru bărbați pe timpul verii, când avem nevoie de materiale lejere care să își mențină calitatea, cât și ce stiluri business casual poți adopta cu încredere și șarm, prin accesoriile potrivite.

Stilul masculin business casual oferă libertatea cea mai mare, pentru că nu mai avem restricții. Singura regulă este să obții o imagine plăcută.

 

Cum a apărut conceptul business casual în moda masculină?

Istoria acestui stil masculin este una foarte interesantă. 

Gentlemanul din secolul trecut era nevoit să adopte un stil foarte conservator și inconfortabil: fie o ținută de zi, fie una de seară formată dintr-un costum semi-formal, cu palton, vestă elegantă de bărbați și pantaloni cu dungi. Singura variantă casual acceptabilă era un costum din tweed, pentru plimbări în oraș. 

Până în anii ‘60, când o companie producătoare de cămăși hawaiiene a lansat conceptul de Aloha Fridays - curând, toate companiile locale au permis angajaților să poarte cămășile pline de culori și imprimeuri exotice, fără cravată și nasturi încheiați până sus. 

Ce a pornit ca un trend cultural local a devenit un nou dress code la birou, în mediul corporate de pretutindeni: ținuta business casual. Un cod vestimentar mai puțin formal, mai relaxat și îndrăzneț pentru gentlemenii angajați în companii mici și mari, deopotrivă.

Nu a trecut mult până când au apărut și articole specifice ținutei business casual, care să respecte totuși profesionalismul. Celebrul brand Levis a lansat pantalonii khaki (Dockers), după ce clienți aflați în poziții de upper management s-au plâns că angajații lor se îmbracă prea casual. 

Vestimentația business casual a devenit, astfel, noul dress code în mediul profesional internațional, acceptat de managementul superior în cadrul angajaților și purtat cu entuziasm și creativitate de gentlemenii moderni.

 

Ce înseamnă stilul business casual pentru bărbatul modern?

Ținuta business casual este compusă dintr-un sacou și pantalon, de obicei din țesături diferite. Desigur, uneori poți să ai și o ținută casual compusă din costum, dar cu un sacou mult mai lejer. Ca să facem o diferențiere clasă, ținuta business elegantă înseamnă doar costum. În ținuta business casual nu mai vorbim de costum, ci de un look profesional, dar relaxat, care poate fi realizat printr-o varietate de combinații reușite.

În ținutele business casual, putem avea o variantă puțin mai elegantă, mai formală, pentru un casual Friday într-un top management, unde avem clasicul blazer – sacoul bleumarin cu nasturi metalici, argintii sau aurii, la care poți purta pantaloni gri. Nu mai vorbim de costum business office, dar e varianta business casual mai elegantă, ne explică Adrian Belbe, Fashion Advisor Tudor Tailor.  

Adrian Belbe și Andi Moisescu ne prezintă costumele business casual (dreapta)

În abordarea business casual, nu mai vorbim de o cromatică neutră și o alură restrictivă, ci de a face o impresie plăcută și a aduce un suflu modern purtând piese de calitate, în diferite combinații revigorante, dar smart - de la nuanțe marine sau bejuri clasice, la culori tari precum oranj, roz și violet. 

Atenție, doar, la cum le combini cu echilibru, ca să eviți un aspect inestetic. De asemenea, te poți orienta spre ținute bărbătești all-season, de tranziție, care păstrează look-ul stilat, nonconformist și relaxat în orice sezon.

Află cum să-ți organizezi garderoba personală și cele 12 piese care să nu îți lipsească.

Din ce e compusă ținuta business casual?

În garderoba ta nu ar trebui să lipsească blazere și sacouri casual uni sau cu model în carouri sau dungi, pantaloni chinos sau casual croiți pe măsura ta, cămăși și tricouri polo, încălțăminte clasică, dar lejeră precum Loafers, Oxford sau Derby

Cât despre accesorii, acestea sunt mult mai permisive decât în cazul ținutelor formale sau foarte elegante: batiste colorate și cu modele interesante, cravate îndrăznețe (deși sunt opționale), chiar și șosete în culori și modele inedite.

Important: dacă nu ești sigur de ținuta business casual potrivită, este recomandat să te îmbraci mai elegant, decât mai casual. Nu vei da greș cu un sacou tailor-made, în nuanțe închise, o cămașă albă simplă, pantaloni uni într-o nuanță mai deschisă ca a sacoului, și pantofi de piele maro, atunci când vrei să impresionezi într-un meeting la birou sau cu clienții. 

1. Blazere și sacouri casual, în nuanțe îndrăznețe

Dacă în cazul ținutei business formal vorbim de simplitate maximă, cu costume bleumarin sau gri petrol fără dungi, carouri sau modele, în ținuta business casual ai o libertate și creativitate mult mai mari. 

 

Dacă îți dorești un look mai relaxat, dar elegant în același timp, ai la dispoziție o varietate de sacouri casual pentru bărbați care pot fi purtate cu o cămașă simplă și o pereche de pantaloni chinos. Vor deveni favoritele tale foarte rapid.

În ținuta business casual ai partea de uni, de obicei pantalonul, și, în partea de sus, un sacou cu carouri sau dungi. Poți alege și invers, dar rareori, dacă vrei un aer mai italienesc, mai degajat. De cele mai multe ori, sacoul va avea o textură mai specială sau un anumit model.

Când vine vorba de cromatică, nu mai vorbim de culori închise și sobre, ci de nuanțe vii și îndrăznețe, adeseori combinate frumos, precum emerald și turcoaz, nuanțe de albastru mai puternice și estivale, oranj și piersică, grena și burgund. Acestea merg perfect cu nuanțe complementare în zona pantalonilor și a accesoriilor, pentru un look în tendințe.  

Eleganța nu înseamnă doar un costum la patru ace. Ea emană prin materiale premium lejere, dar smart, pattern-uri versatile și micile detalii care fac diferența pentru un look relaxat de gentleman. În gama Tudor Tailor, îți oferim sacouri casual pentru bărbați, din țesături confortabile pentru sezonul rece, cât și de vară, lejere, care se așază frumos pe corp. 

Dacă ți-era dor să porți ceva unic și special, în care să te simți excelent, acum este momentul să o faci. Personalizează-ți sacoul pentru a fi croit pe măsurile tale și pe gustul tău: poți alege reverul, forma buzunarelor, numărul nasturilor și căptușeala. 

Alege un model clasic sau unul care să transmită îndrăzneală și bun-gust, din colecția de sacouri made to measure Tudor Tailor 

2. Pantalonii business casual: khaki sau chinos?

Una dintre marile diferențe față de stilul formal este tipul pantalonilor. Nu mai avem pantaloni de costum, ci piese vestimentare versatile, pline de culoare sau ușor de asortat într-un look business casual, din țesături rezistente și potrivite pentru zilele lungi la birou. 

În ținuta business casual, poți purta pantaloni simpli sau celebrii chinos, special concepuți pentru acest stil relaxat la birou. Sunt versatili și comozi și fac parte din garderoba de vară a unui gentleman. 

Pantalonii khaki sunt uneori confundați cu chino. Chiar dacă sunt mai stylish decât jeanșii, khakis sunt potriviți în vestimentația casual, nu de birou - în niciun caz în firme de avocatură, instituții respectabile, bănci etc.  

Dacă vrei o ținută business casual mai lejeră, alege un pantalon care are în compoziție bumbac sau in. În felul acesta, chiar după purtare îndelungată, pentru că se va șifona mai repede, va avea un look relaxat. Șifonarea nu e o problemă, mai ales în ținuta casual. 

Pantalonii chinos sunt confecționați din bumbac de formă twill și vin într-o varietate de culori, ca să poți purta exact ce ți se potrivește. Ei satisfac gusturile excentricilor care nu se sfiesc să facă o declarație de stil, cât și ale bărbaților care pun accent pe calitate și pe imaginea lor, în același timp.

Pentru sezonul rece, poți opta pentru varianta de pantalon confortabil, rezistent, dar lejer, de tip flannel (din lână), care merge de minune cu un sacou casual sau un pulover cu cămașă.

Mergi pe nuanțe neutre sau complementare în alegerea pantalonilor casual (mai deschise sau mai închise față de culoarea sacoului), niciodată aceeași cu a sacoului, și într-o singură culoare dacă sacoul este mai stilizat și îndrăzneț.  

Jeanșii sunt și ei acceptați în ținuta unui gentleman, preponderent în mediile antreprenoriale, de startup și tech. Însă, cu atât de multe opțiuni confortabile și pline de stil în ceea ce privește pantalonii business casual, nu trebuie să îți faci probleme. 

Jeanșii simpli merg foarte bine în ținuta business casual relaxată, alături de un sacou statement

Pantalonii prea largi pe picior, prea mulați sau lungi vor da impresia unui look neglijent. Arată fără cusur în cel mai ușor mod, purtând o pereche casual croită special pe mărimile tale. 

Alege “made to measure” și decide țesăturile, culorile și modelul preferat pentru pantalonii Chinos sau Flannel, din colecția Tudor Tailor.

3. Cămăși casual în nuanțe pastel și modele inedite

Cu toate că este mai reprezentativ pentru stilul casual, tricoul începe să fie permis pe sub sacou într-o ținută business relaxată, chiar și la costum de in. Tricoul trebuie să fie întotdeauna alb sau uni, pentru a te menține în zona de office. 

Dacă vrei o alegere mai sigură pentru stilul vestimentar profesional, cămașa rămâne o opțiune foarte confortabilă și inspirată, care arată mereu bine și cu pantalon chino, cu jeans sau chiar un pantalon de lână.

Dacă te întrebi cum să porți cămășile, este important să ții cont de câteva ponturi:

  • Cămășile scurte, cele hawaiiene sau tradițional cubaneze, tricourile se poartă și arată bine peste pantalon, în stilul casual, dar nu sunt potrivite în mediul business sau elegant. Prin urmare, nici în business casual.
  • Cămășile elegante și cele purtate cu pulover în ținuta business casual, cu mânecă lungă și chiar tip lumberjack au partea de jos special confecționată pentru a fi băgată în pantalon, pentru un look prezentabil și neat.   
  • Unele cămăși pot fi purtate băgate cu marginea din față în pantalon, nu și la spate. Este un look casual și cool, dar care nu se pretează pentru ținuta profesională. 
O cămașă precum modelul Spence într-o culoare închisă merge de minune în ținuta business casual, fără cravată.

Este recomandat să ai în garderobă cămăși simple uni, albe sau în culori pastel de gri, albastru, piersică, lila și roz, cât și modele mai interesante, în dungi și carouri. Nu uita să alegi modele croite pentru mărimile tale pentru a arăta armonios. 

Cămașa cu dungi merge bine și în varianta de business, și casual. În mod normal, dungile în special pe costum transmit ideea de ținută clasică business. La fel și pe cămașă, vor avea același efect, dacă sunt discrete, însă ar fi bine să păstrezi costumul uni, simplu. 

Comandă cămașa în dungi, de nelipsit în garderoba business

Cele mai populare alegeri în materie de cămăși business casual sunt button down, de tip Oxford, dar în general cele din materiale calitative și durabile precum bumbac 100%, care nu permit transparențe neplăcute.  

Poți fi mai creativ, dar deja vorbim de un nivel de expert, pentru că trebuie să le alegi foarte bine și atent. Poți apela la consilieri vestimentari care să te ajute să-ți pui stilul personal în valoare, îți recomandă Adrian Belbe, Fashion Advisor Tudor Tailor.

La Tudor Tailor, îți poți personaliza cămășile în materie de nasturi, material și model, ca să reflecte în cel mai mic detaliu imaginea profesionistă și stylish. Alege-ți cămășile preferate aici.  

4. Pantofi clasici și lejeri: Alege Loafers, Oxford și Derby

Cele mai populare tipuri de încălțăminte pentru ținuta business casual sunt pantofii Loafers, Derby și Oxford, fără catarame. Sunt stylish, dar în același timp oferă maximum de confort și sunt ușor de purtat zi de zi, la birou. 

Pantoful de piele întoarsă, în funcție de construcția lui, poate fi unul elegant. Dar poți alege ceva între elegant și lejer – model loafer este mai relaxat, pe lângă clasicul oxford. 

În plus, pantofii Loafers din piele sunt perfecți pentru accesorizarea ținutelor de primăvară-vară; îi poți alege pe cei din piele întoarsă, pentru un look mai relaxat, dar care își păstrează eleganța.  

Dacă preferi un stil mai clasic și elegant, poți merge la sigur cu o pereche de pantofi Derby, meniți să-ți întregească imaginea de bun-gust în întâlnirile mai formale. Sunt un tip de încălțăminte business casual foarte confortabilă și cu un design masculin fermecător.

La fel se întâmplă și în cazul pantofilor Oxford brogue pentru bărbați, care sunt foarte versatili. Se potrivesc pentru ținutele business și evenimente formale, dar și pentru un look casual mai elegant, cu care vei impresiona cu siguranță.  

Alege să revii la birou mai pregătit ca niciodată, cu o pereche de pantofi Tudor Tailor customizați în cel mai mic detaliu.

 

5. Accesoriile ținutei business casual: păstrează batista și renunță la cravată

 

Cravata

Când alegi o ținută business casual, de cele mai multe ori presupune să porți al doilea nasture de sus deschis, la cămașă. Prin urmare, nu ai nevoie de cravată. 

De obicei, în ținuta business casual nu punem cravată. Nu e greșit, e un element suplimentar prin care poți să faci ținuta mai elegantă și mai frumoasă. Dar dacă alegi să nu porți cravată, cu siguranță va transmite mesajul dorit: de încredere și relaxare. 

Alege-ți aici cravatele preferate pentru ținutele business în care să te simți relaxat și încrezător.

Batista de buzunar

Batista trebuie să fie mereu prezentă la un sacou. Dacă la ținuta formală a unui businessman, batista trebuie purtată impecabil, la linie, să fie albă și discretă, pentru stilul business casual trebuie să fie parte dintr-un look natural, dar profesionist.

Batista se poate așeza ușor în buzunar, să nu pară că te străduiești foarte mult – asta este și ideea în look-ul business casual. Este o ținută relaxată, poți să o așezi natural și să o lași astfel acolo. 

De asemenea, alegerea batistei ține strict de personalitatea ta, cât și de ținuta totală - poate fi elementul surpriză care scoate un look din anonimat, așa că nu te sfii să alegi batiste în modele excentrice și colorate, în diferite nuanțe complementare ținutei, pentru o pată de culoare și nonconformism. 

Șosetele

La ținuta business casual, există o recomandare simplă: poartă șosete când este frig, dar nu când este cald. Contrar stereotipurilor, o ținută de vară, din materiale ușoare și plăcute, nu arată bine cu șosete, ne sfătuiesc Andi și Adrian. 

Ce e mai important este să potrivești acest accesoriu cu pantoful pe care îl porti și cu țesăturile din care este compusă ținuta business. 

Materiale precum lâna sau cașmirul nu se potrivesc cu pantofi loafers fără șosetă. Poți purta un pantof de piele întoarsă, dar neapărat cu șosete. În schimb, dacă afară sunt 30 de grade, șosetele par un element forțat în ansmblul creat. 

Poți să porți șosete cu floricele, buline sau alte modele. Cel mai important în ținuta business casual care să îți confere un look de profesionist, dar și confort, este să ai o imagine plăcută – un detaliu mai neconvențional precum șosetele colorate este îndeajuns, dar nu mai multe accesorii extravagante. 

Geantă sau rucsac, în ținuta business casual?

Suntem la granița dintre eleganța business și lejeritatea casual, prin urmare geanta ideală pentru ținuta business casual este stylish și funcțională. 

Oriunde ai lucra, ai nevoie să ai cu tine laptopul, telefonul, documente importante și alte lucruri de care ai nevoie zi de zi, într-o geantă încăpătoare, dar cu un look elegant indiferent de ocazie.  

Dar și nevoile diferă de la gentleman la gentleman: fie că mergi cu bicicleta la birou, că vrei să faci o impresie bună printre ceilalți executivi, că trebuie să călătorești des sau să poți trece cu stil de la conferință direct la antrenamentul de Crossfit, iată câteva sfaturi:

  • Geanta business pentru bărbați trebuie să dispună de compartimente sigure și adaptate nevoilor cerințelor bărbatului modern, mereu conectat.
  • Optează pentru genți de umăr, care au curele de umăr detașabile, pentru a le purta confortabil și în mână.
  • Orientează-te spre genți din piele, pentru a fi sigur că te bucuri de calitate superioară și durabilitate
  • Geantă business casual vine în diferite culori și combinații, de la burgund, roșu, navy sau albastru marin, la nuanțele safe de maro, gri sau negre. Singura regulă este să alegi un model smart și simplu
  • Geanta de voiaj este indispensabilă pentru cei care călătoresc în interes de serviciu. Alege un model din piele, rezistent, funcțional și cu un design masculin clasic.
  • Cu toate că rucsacul pare o alegere bună pentru domnii mereu pe fugă și conectați cu tot ce se întâmplă, este un tip de geantă prea casual.

Descoperă colecția noastră de genți pentru bărbați, create la standarde britanice, pentru a completa o ținută business casual cu stil!

Geanta de voiaj ideală pentru călătoriile de business.

Exemple de ținute business casual, în funcție de mediul profesional 

Stilul business casual este un cod vestimentar flexibil, care depinde de la o cultură organizațională la alta. Prin urmare, ținuta bărbătească potrivită pentru tine, la birou, depinde de standardele mediului în care lucrezi.

Cu siguranță cunoști deja foarte bine dress code-ul urmat în companie, dar ți-am pregătit și câteva surse de inspirație stylish, care să te ajute să-ți completezi garderoba cu piese business-casual în trei stiluri diferite:

  1. Ținuta business casual upscale, pentru “The Executive”

Dacă profesezi în roluri executive în domenii tradiționale, în care intri în contact cu numeroase persoane importante, ținuta business casual trebuie să tindă spre imaginea cât mai elegantă și atentă la toate detaliile. 

Iată câteva exemple de ținute business casual potrivite pentru un mediu upscale.

Sfaturile Tudor Tailor:

Optează pentru un blazer sau sacou casual în nuanțe închise, clasic masculine indiferent de sezon. Gri petrol și bleumarin sunt clasice, dar transmit o imagine puternic profesionistă. Poți alege sacoul la două rânduri de nasturi. 

Cămașa potrivită este cea din bumbac, în nuanțe de alb, albastru sau pastel, care nu permite transparență. iar cravata nu este obligatorie. Totuși, pentru întâlnirile mai formale și ședințele cu managerii, poți accesoriza cu o cravată elegantă.


Evită să porți jeanși, sunt total nepotriviți în acest context. Dacă vrei să faci o impresie profesională bună, alege pantaloni eleganți sau chinos în nuanțe discrete de albastru, gri, beige. Ideal, menține un contrast plăcut între nuanța sacoului și cea a pantalonilor.

Pentru sezonul rece, poți alege să porți o vestă bărbătească care denotă eleganță într-o ținută business casual, alături de o cămașă albă, relaxată. La Tudor Tailor, ai la dispoziție veste create din țesături cu tradiție, funcționale și versatile pentru un plus de stil.


Când vine vorba de pantofi, ai mai multă libertate în alegerea culorilor, cel puțin. Poartă o pereche de pantofi monkloafers sau chelsea boots customizați în culori mai îndrăznețe precum maro sau burgund, în funcție de sezon. 

Continuă să te inspiri: Descoperă mai multe ținute business casual upscale în colecția Tudor Tailor.

Ținuta business casual smart, pentru “The Manager”

Dacă petreci mai mult timp la birou, fără a avea prea multe întâlniri în oraș sau călătorii în interes de serviciu, poți adopta o imagine profesională relaxată fără sacou. Vesta, de exemplu, poate fi o alegere inspirată în acest caz, sau un blazer mai stylish. 

Un mix foarte reușit de sacou albastru electric, pantaloni în nuanță gri și cămașă albastru deschis, pentru o ținută de vară.

Când vorbim de cămăși, cele button-down sunt recomandate pentru că sunt confortabile și arată bine, la fel ca și tricourile polo sau puloverele simple peste cămașă, în funcție de sezon, dacă mediul în care lucrezi permite acest dress code. În acest caz, nu ai nevoie de cravată neapărat. 

Comandă acest sacou business casual aici. Nu uita și de pantalonii chinos și o cămașă în dungi pentru un look ireproșabil.

Pantalonii cei mai potriviți rămân chinos în culori închise precum gri sau bleumarin în sezonul rece, și pasteluri discrete în timpul verii. 

O ținută business casual perfectă pentru sezonul rece.

Pantofii de piele clasici și versatili rămân o alegere binevenită, și în acest caz. 

Continuă să te inspiri: Descoperă mai multe ținute business casual smart  în colecția Tudor Tailor.

 

  1. Ținuta business casual relaxată, pentru “The Entrepreneur”

Când vorbim de mediul de startup și antreprenorial, ținuta la birou este foarte permisivă, iar codul vestimentar nu există. Totuși, se cere o imagine prezentabilă și smart, pe care poți să o obții purtând tricouri polo, cât și cămăși simple sau cu modele interesante, fără cravată.

Optează pentru un sacou în nuanțe plăcute și ușor de asortat la cămăși diferite.

Mulți gentlemeni tineri din zona de startup preferă jeanși, însă este la fel de inspirat să optezi pentru pantaloni chino în nuanțe mai neașteptate și curajoase, moderne, asortați la sacouri lejere. 

În ceea ce privește încălțămintea business casual în mediul antreprenorial, te poți bucura de confortul pantofilor loafers sau mocasini, ori pantofi casual, din piele.  

Continuă să te inspiri: Descoperă mai multe ținute business casual relaxate în colecția Tudor Tailor.


Greșeli de styling în ținuta business casual

Alături de Andi Moisescu, am povestit live și despre greșelile de styling care se pot strecura în ținutele business casual. Iată cum ne accesorizăm în ton cu diferitele contexte de afaceri sau after hours, urmând câteva direcții, astfel încât să fim mereu o apariție plăcută:

- Ținuta casual cu cămașă cu butoni este forțată. Butonii cer cămașă cu manșetă dublă, deși există și varianta simplă, dar presupun un stil mult prea elegant. 

- Butonii cer și purtarea unei cravate, iar această imagine nu corespunde stilului business casual.

- Dacă vei avea un costum închis la culoare, ar trebui să ai un pantof în culori închise - la fel și pentru nuanța deschisă (să fie respectată în ambele zone). 

- Nu e greșit să porți pantofi închiși la culoare cu un costum deschis la culoare, dar niciodată invers. 

- Ținuta business casual reușită nu se referă la tricouri sau pulovere purtate cu jeanși decolorați, rupți sau cu turul lăsat, și nici la pantofi sport.

 

- Cravata la o ținută din in este exagerată, pentru că acest material este unul specific evenimentelor și întâlnirilor estivale, mai neconvenționale, relaxate și lejere. 

- Niciodată nu trebuie să ai o batistă de buzunar din același material și aceeași culoare precum cravata. 

- Șosetele nu trebuie neapărat să fie asortate la pantalon, pentru că va părea că ai urmat o regulă strictă dintr-o ținută clasică business.

Alege piesele business casual preferate online, sau programează o întâlnire într-un spațiu rezervat doar ție, într-unul din showroom-urile Tudor Tailor, pentru a beneficia de consultanță vestimentară specializată.