This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

my basket

No more products available for purchase

Your Cart is Empty

Dress code Black Tie - ținuta impecabilă a unui gentleman adevărat

Când vorbim de evenimente ceremoniale, sezonul eleganței este mereu de actualitate. RSVP-ul invitației la seara Black Tie ne îndrumă spre a alege outfitul potrivit unei seri de neuitat. Pentru a lăsa impresia dorită și a atrage privirile connoisseurilor, am adunat cele mai relevante sfaturi de la maeștrii croitori, care acoperă tot ceea ce trebuie să știți despre dress code-ul Black Tie

De la cum să alegeți costumul potrivit pentru promenada romantică alături de aleasă, prestigioasa gala de premii, cina de afaceri cu magnații industriei sau nunta mult așteptată a anului, până la accesoriile must-have pe care trebuie să le achiziționați pentru un look complet.                                                                                    

Combinația de costum negru cu croială slim cut, cămașă barbateasca albă cu plastron proaspăt scoasă din cutie și papion de bărbați perfect legat va păstra în timp amprenta bunului gust și a stilului sofisticat. Dress code-ul Black Tie rămâne și astăzi cartea de vizită în format 3D a unui domn cu tradiție și eleganță. 

Croitorii Tudor Tailor respiră aerul eleganței, iar vestimentația Black Tie se află exact în nișa lor. Printr-un sneak peak în trecut, veți trăi firul istoric al evoluției acestui cod vestimentar și veți primi inspirația perfectă pentru evenimentul Black Tie la care veți participa. 

Povestea apariției conceptului Black Tie

Mergem la finalul secolului XIX, atunci când stilul Black Tie și-a făcut apariția pentru prima oară în curțile și familiile din înalta societate ca o alternativă mai puțin formală la costumele regale maiestuoase sau la ținuta specifică vestimentației White Tie. 

Regele Edward al VII-lea a fost cel care a introdus acest concept când a cerut celebrilor Henry Poole & Co, croitori cu clientelă regală și-n ziua de azi, să creeze un smoking jacket din mătase albastră alături de o pereche de pantaloni asortați. Așa s-a nascut ținuta Black Tie, care i-a oferit monarhului o alternativă mai confortabilă la formalitatea fracului de seară. 

Ca orice ținută afișată de monarhie sau în cercurile de elită, codul vestimentar a devenit un trend și a fost adoptat cu multă curiozitate de membrii Clubului Tuxedo din New York. În scurt timp, conceptul s-a întipărit în tendințele secolului XX timpuriu, prin gulerul tip “wing“ al cămășii albe și nelipsitul papion, executat în maniera lui Beau Brummell de la începutul secolului al XIX-lea. Acestea au devenit trademark pentru dress code-ul Black Tie la care s-au atașat accesoriile potrivite ținutei, unde amintim butonii și nasturii eleganți din pietre prețioase sau cu inscripții de blazon regal. 

Mai apoi, în perioada interbelică, ținuta Black Tie a ajuns în vogă și în spațiul public unde a început să se regăsească în dressingul multor bărbați intelectuali de la acea vreme. Prin rafinamentul etalat de monsieurii boieri și burghezi, în ținute alese și cu maniere exemplare s-au schimbat multe priviri în tête-à-tête-uri cu domnișoarele stilate la dineurile mondene și în numeroasele rendez-vous-uri de la cafeneaua Kübler unde treceau în revistă noutățile din cotidianul Universul.     

Domnii alegeau ținuta Black Tie și pentru evenimentele verii toride, având acces la o varietate de materiale și stofe mult mai ușoare și cu o textură lejeră. Culorile închise au rămas tonurile specifice stilului vestimentar, bărbatul interbelic accesorizându-se cu o pălărie din fetru cu boruri moi.

Cum arată conceptul Black Tie astăzi?

Dacă strămoșii noștrii victorieni au optat pentru acest look într-o abordare casual, smokingul a devenit acum cel mai formal articol vestimentar pe care un bărbat îl poate achiziționa pentru garderoba lui - și totodată o investiție care merită toată atenția. Apariția lui a reprezentat o alternativă creativă, o trecere de la formal la semi formal care în secolul XXI poartă eticheta de the ultimate statement of elegance. 

Costumul a păstrat linia clasică, fiind croit din trei piese. În schimb, mai multă flexibilitate vedem în varietatea de modele și culori care oferă look-ului o distincție modernă. Deși cromatica Black Tie nu este exclusiv neagră, orice dorință de a ieși în evidență prin alte culori ar trebui să fie temperată pentru a respecta originile stilului. 

„Rafinamentul și respectul reciproc sunt elementele cheie ale unui eveniment Black Tie”, subliniază Simon Cundey, directorul Henry Poole & Co. „Este ca într-un club de golf: atunci când toți membrii poartă tricouri polo asortate, ținuta oferă un aer distins activității. Dar când se poartă nuanțe și modele diferite, este emanat un aer ieftin.".

Astăzi, invitațiile la evenimente formale sunt deosebite și nu la fel de întâlnite ca în trecut. Cu toate acestea, dress code-ul care a trecut testul timpului și a rămas impunător prin rafinamentul necontestat este Black Tie, cel mai elegant stil vestimentar al secolului XXI.

Ținuta Black Tie: din cap până-n picioare 

Varianta clasică Black Tie este compusă dintr-un costum de ceremonie în nuanțe închise, o cămașă albă croită pe măsură, un papion elegant din materiale fine, șosete de mătase lungi, pantofi din piele negri și o selecție de accesorii cu stil. Ce facem totuși atunci când nu deținem un frac sau un smoking pentru dress code-ul Black Tie? Cei care caută alternative pun accentul pe acel je ne ce quoi al outfitului și propun variante îndrăznețe unde totul stă în detaliile și accesorile pentru care optează.

Costumul Black Tie: All-in bleumarin sau fold-in cu negru?

Sacoul, smokingul sau fracul sunt piesele de rezistență Black Tie și opțiunile pe care un domn le poate studia înainte de a alege costumul perfect pentru evenimentul formal. Sacoul clasic Black Tie este de culoare neagră, cu reverele preferabil îmbrăcate în mătase neagră.

 

Chiar dacă un smoking bleumarin ar părea ieșit din tipare și puțin extravagant pentru unii gentlemeni, acesta respectă acuratețea din punct de vedere istoric. Mai mult, realizat din materiale de înaltă calitate acesta va căpăta o nuanță mai închisă decât varianta neagră. „Odată cu lăsarea serii, sacoul bleumarin capătă tonuri în nuanțe midnight, în timp ce materialul negru se poate transforma mai mult într-un gri prăfuit, în special în amestecuri de mohair”, spune consilerul vestimentar Adrian Belbe. „Albastrul bleumarin oferă acel touch sofisticat și regal”.

O opțiune vestimentară elegantă, cu un tip de croială potrivit ocaziilor Black Tie este redingota. Varianta mai rebelă a fracului, redingota are mai multe tăieturi, de la modelul clasic similar fracului cu revere late, la cea coada de rândunică sau tunică, modele care ridică nota de rafinament a ținutei. 

Maeștrii recomandă ca pantalonii să fie confecționați din aceeași țesătură ca a sacoului și să fie de culoare neagră. De evitat este pantalonul foarte slim și scurt, cu terminația la gleznă. Domnii pot alege între modelul clasic sau cel vipușcă, care are o bandă din mătase neagră ce se aplică peste cusătura din lateral a pantalonilor. Regula de aur a pantalonilor pentru acest dress code este să fie purtați fără manșetă.                                       

Rever avangardist sau cel clasic? 

Pentru că am adus vorba de revere, vrem să prezentăm opțiunile pentru ținutele Black Tie. Când spunem rever vorbim despre prelungirea gulerului unui sacou. Există două tipuri de rever pe care le recomandăm:

Anume, reverul ascuțit - opțiunea avangard modernă pentru petreceri high-fashion sau evenimente mondene, iar cel de tip șal care este potrivit pentru un dineu elegant sau o ceremonie grandioasă, fiind opțiunea clasică pentru care puteți opta. Reverul crestat nu îl veți întâlni la sacourile la două rânduri de nasturi sau smoching și astfel nu este recomandat în situațiile formale unde se cere Black Tie. În schimb, reprezintă o alegere excelentă pentru costumele business. 

Un alt detaliu care poate fi de folos în alegerea ținutei este că reverul croit din aceeași țesătură precum a sacoului este o opțiune delicată, care respectă rigoarea Black Tie. În schimb, reverele din mătase aduc o notă de eleganță aparte și solicită atenția celor prezenți.       

Cămașa: de la guler la manșetă

Momentele speciale trebuie marcate cu cămașa potrivită care are guler papion sau cel franțuzesc, manșetă dublă sau simplă, nasturi tip butoni și plastron. Pentru cei nefamiliarizați, plastronul reprezintă materialul care se adaugă pieptului cămășii, în mod obișnuit pe jumătatea lungimii, deși se poate opta și pentru un plastron pe toată lungimea pieptului, pentru un plus de eleganță. În criză de garderobă puteți scăpa cu o cămașă albă simplă, dar trebuie știut că apariția va fi mai puțin impunătoare.

În privința gulerului, există cel papion, cunoscut ca model rândunică - o apariție elegantă cu un aer sofisticat și select când vine vorba de evenimentul Black Tie, dar și gulerul clasic franțuzesc, o opțiune potrivită pentru cei care primesc invitația cu dress code Black Tie opțional. Dacă vreți într-adevăr să respectați la literă dress code-ul, atunci veți folosi nasturi tip butoni pentru cămașă, care se aplică precum cei pe care-i achiziționăm pentru manșetă. Butonii sunt bijuteria domnilor în cadrul evenimentelor și trebuie selectați cu atenție și bun gust.

Papion self-tie sau pre-tied?

Legarea adecvată a papionului pune în dificultate pe majoritatea domnilor, dar secretul nu stă în obținerea fundei perfecte. Motiv pentru care, elita recomanda varianta self-tie. Dacă optați pentru acesta, la final de seară îl puteți purta dezlegat și vă puteți retrage cu ceilalți gentlemeni într-un loc intim pentru a vă bucura de un trabuc cubanez.

Dacă insistați să-l achiziționați pe cel pre-tied, încercați să-l aranjați oferindu-i un touch real, printr-o ușoară denivelare. De asemenea, optați pentru cel cu gât reglabil pentru a vă asigura că este așezat în siguranță în jurul gulerului. Oricare este alegerea dintre cele două modele, verificați să aibă o dimensiune proporțională cu reverul și gulerul cămășii.

Pantofii: lăcuiți sau bine lustruiți? 

Pantofii potriviți stilului Black Tie clasic se integrează în normele minimalismului estetic, precum și restul tinutei. Modelul trebuie să fie simplu, fără perforații. Lacul este varianta cea mai elegantă și formală, dar puteți opta și pentru o piele lustruită bine.

O alternativă îndrăzneață sunt mocasinii de catifea. Deși în mod tradițional erau rezervați pentru evenimentele „găzduite in-house” și conform ghidului de etichetă Debrett erau „des întâlniți în provincie”, astăzi mocasinii pot fi opțiunea unui eveniment monden și plin de ștaif unde puteți ieși din zona de confort. 

Sosetele din țesătură fină

Cand alegeți smochingul, fiecare detaliu al ținutei trebuie sa fie în ton cu nota de distincție și finețe impusă. Șosetele din matase neagra își au originea în ciorapii lungi purtați de aristocrați în combinație cu pantalonii pană la genunchi. Aspectul lucios al materialului se combină armonios cu benzile din satin aplicate peste cusătura pantalonilor și reprezintă alegerea elegantă pentru costum din stofa mată în combinație cu o pereche de pantofi de lac.

Care sunt accesoriile must-have?

Atunci când selectăm accesoriile, urmărim să le integrăm complementar întregului look. Spre exemplu, bretelele sau braul sunt accesoriile care oferă confort gentlemenilor atunci când îmbracă ținuta Black Tie, de multe ori compusă din trei piese. Bretelele sunt din țesătură de mătase, iar sfatul maeștrilor este să optați pentru nonculori. Dacă nu alegeți bretele, puteți opta pentru un brâu, fiind o alternativă potrivită.

 Neapărat trebuie selectată batista de buzunar. Dacă de regulă batista recomandată este cea albă, cei care vor o abordare creativă pot cocheta și cu nuanțe complementare reverului. Puteți opta pentru țesături moi precum batista de mătase sau cea din bumbac. Un model elegant și la îndemâna oricărui gentlemen este president, atunci când poziționați batista în linie dreaptă. 

Nu în ultimul rând, vorbim despre accesoriul nelipsit lookului Black Tie: butonii. Dacă i-am recomandat ca nasturi pentru zona pieptului, cu atât mai mult vom vorbi despre aceștia când accesorizăm manșeta. Orice camasa își atinge potențialul maxim atunci când alegeți perechea potrivită de butoni. Vă recomandăm o variantă cu o piatră închisă la culoare sau puteți alege o pereche de butoni albi, transmite suit adviser Adrian Belbe. Tot pentru evenimentele formale pot fi și butonii de argint sau din oțel inoxidabil, iar pentru momentul nunții puteți opta pentru o pereche de butoni special gravați.

Black Tie este noul White Tie al prezentului?

Ținuta White Tie este campioana incontestabilă a formalității. Cu vestimentație specifică galelor prezidențiale sau premierilor la opera regală, aceasta reprezintă cea mai elegantă ținută pe care o poate îmbrăca un bărbat. Cu o tradiție patriciană care datează din Regența Engleză, regulile White Tie sunt la fel de rigide pe cât sunt de splendide piesele vestimentare.

În ziua de azi, evenimentele White Tie sunt desfășurate în cercuri foarte restrânse, iar formalitatea cerută descurajează planificarea unui eveniment cu o etichetă atât de strictă. În spațiul public, Black Tie a devenit dress code-ul cel mai elegant și cel mai accesibil pentru domnii și doamnele care primesc invitația eleganței absolute. 

Sperăm ca sfaturile oferite să răspunde nevoilor întâmpinate în pregătirea pentru evenimentul așteptat și să vă ghideze în alegerea pieselor vestimentare și a accesorilor rafinamentului cerut de Black Tie.  

Alegeți ținuta ceremonială pregătită de croitorii Tudor Tailor în showroom-ul nostru, iar rezultatul final va fi statement look-ul evenimentului Black Tie!